СОЛЕНА ТОРТА СО ШУНКА И КАШКАВАЛ
ПОТРЕБНО Е:
Состојки за кората:
l 100 г маргарин
l 100 г брашно
l 0,5 дл млеко
l 6 јајца
l сол
За филот:
l 300 г шунка
l 300 г кашкавал
l 2 дл кисела павлака
l 200 г мајонез
l малку сечкани краставички
l магдонос
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
1
На стопен маргарин пропржете го брашното, па сипете по малку од млекото и со постојано мешање варете се' додека не се згусне. Во оладената смеса додадете една по една жолчка и, на крајот, цврст снег од белки.
2
Сипете го во големо плехче прекриено со мрсна хартија и печете на 200 степени околу 30 минути.
3
За филот ситно исечкајте ја шунката и краставичките, изрендајте го кашкавалот и сето тоа измешајте го со павлаката и мајонезот.
4
Оладената кора пресечете ја на два дела, па едниот премачкајте го со филот, а одозгора ставете го другиот дел од кората и малку притиснете.
5
Одозгора премачкајте уште со 200 г крем сирење (или кисела павлака), изрендајте кашкавал и декорирајте по желба. Пред служење, ставете ја тортата да се олади
Состојки за кората:
l 100 г маргарин
l 100 г брашно
l 0,5 дл млеко
l 6 јајца
l сол
За филот:
l 300 г шунка
l 300 г кашкавал
l 2 дл кисела павлака
l 200 г мајонез
l малку сечкани краставички
l магдонос
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
1
На стопен маргарин пропржете го брашното, па сипете по малку од млекото и со постојано мешање варете се' додека не се згусне. Во оладената смеса додадете една по една жолчка и, на крајот, цврст снег од белки.
2
Сипете го во големо плехче прекриено со мрсна хартија и печете на 200 степени околу 30 минути.
3
За филот ситно исечкајте ја шунката и краставичките, изрендајте го кашкавалот и сето тоа измешајте го со павлаката и мајонезот.
4
Оладената кора пресечете ја на два дела, па едниот премачкајте го со филот, а одозгора ставете го другиот дел од кората и малку притиснете.
5
Одозгора премачкајте уште со 200 г крем сирење (или кисела павлака), изрендајте кашкавал и декорирајте по желба. Пред служење, ставете ја тортата да се олади