Thursday, January 31, 2013

солени торти

СОЛЕНА ТОРТА СО ШУНКА И КАШКАВАЛ

ПОТРЕБНО Е: 

Состојки за кората: 

l 100 г маргарин

l 100 г брашно

l 0,5 дл млеко

l 6 јајца

l сол

За филот: 

l 300 г шунка

l 300 г кашкавал

l 2 дл кисела павлака

l 200 г мајонез

l малку сечкани краставички

l магдонос

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

1
На стопен маргарин пропржете го брашното, па сипете по малку од млекото и со постојано мешање варете се' додека не се згусне. Во оладената смеса додадете една по една жолчка и, на крајот, цврст снег од белки. 

2
Сипете го во големо плехче прекриено со мрсна хартија и печете на 200 степени околу 30 минути.

3
За филот ситно исечкајте ја шунката и краставичките, изрендајте го кашкавалот и сето тоа измешајте го со павлаката и мајонезот.

4
Оладената кора пресечете ја на два дела, па едниот премачкајте го со филот, а одозгора ставете го другиот дел од кората и малку притиснете.

5
Одозгора премачкајте уште со 200 г крем сирење (или кисела павлака), изрендајте кашкавал и декорирајте по желба. Пред служење, ставете ја тортата да се олади

No comments:

Post a Comment